K zrovnoprávneniu žien a mužov prispel aj bicykel

Medzinárodný deň žien, označovaný skratkou MDŽ a pripadajúci na 8. marca, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN. Vznikol pri príležitosti výročia štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Prvotne bojovali za zrušenie desať hodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Tam to však nezostalo. Štrajkovali v období, kedy sa ženy po celom svete spojili a protestovali na uliciach za univerzálne volebné právo, rovnoprávnosť a spravodlivosť. Aj keď sa odvtedy veľa zlepšilo, čo sa týka zrovnoprávnenia žien a mužov, tento boj nie je ešte ani zďaleka na konci. Veľmi zaujímavú úlohu v ňom zohral aj bicykel.

Možno je to náhoda, možno nie, nakoniec, všetko súvisí so všetkým a pri takejto veľkej spoločenskej zmene to platí už dupľom. V 19. storočí bol vynájdený bicykel. Najskôr mal všelijaké nešikovné tvary a jazdenie na ňom bolo skutočne ťažké. Koncom 19. storočia sa začal vyrábať takzvaný „safety bicycle”, ktorý mal obe kolesa rovnakej veľkosti, rám v tvare diamantu, pedále a reťaz. V postate išlo o bicykel aký sa používa dodnes. Tento vynález spôsobil obrovskú zmenu, keďže jazdenie na ňom bolo pomerne ľahké a bezpečné.

Pre ženy tento bicykel ale predstavoval oveľa viac. Predstavoval slobodu a to doslova. Nešlo iba o ten pocit, ktorý máme všetci, keď sadneme na bicykel. Pre ženu v tej dobe to predstavovalo slobodne sa pohybovať tam, kam chcela ona. Dovtedy bola žena prevažne doma, starala sa o domácnosť, deti, manžela a prevážala sa väčšinou v koči či neskôr v aute, kde ju vždy niekto viezol.

Na bicykel mohla ale nasadnúť sama, sama ho riadiť a sama sa rozhodnúť kam pôjde. Samozrejme, najskôr bol bicykel dostupný pre strednú triedu, ale rýchlo sa rozšíril a stal sa dostupný pre každého. Tento spôsob prepravy zmenil u žien aj oblečenie. Dovtedy ženy nosili dlhé sukne a pevné korzety, ktoré boli pre pohyb na bicykli nevhodné.

Postupom času sa preto ženské oblečenie prispôsobilo pohodlnému jazdeniu na bicykli a začali sa nosiť široké nohavice stiahnuté nad členkami či lýtkami. Možno sa to teraz zdá smiešne alebo banálne, ale to, že začali ženy nosiť nohavice, viac sa fyzicky hýbať a dokonca sedieť obkročmo na bicykli, bola obrovská spoločenská zmena v postavení a vnímaní žien. Veľa významných sufražetiek v Anglicku či Amerike používali bicykel na svoju prepravu, ale aj ako symbol slobody. 

Bicykel zohráva túto úlohu dodnes. Napríklad mimovládna organizácia World Bicycle Relief venuje v rámci svojho programu bicykle dievčatám v afrických krajinách. Opäť sa to zdá ako banálna vec, ale zmena spôsobu prepravy pre tieto dievčatá radikálne zvyšuje ich školskú dochádzku a znižuje riziko znásilnenia či prepadnutia na ceste do a zo školy a teda zvyšuje ich celkovú bezpečnosť. 

MDŽ odštartovalo tohtoročné Čierne Stredy

Minuloročný 8. marec bol pre mňa deň, kedy som sa odhodlala ísť na prvú skupinovú jazdu s neznámymi ľuďmi a navyše s neznámymi cyklistkami. Bola som nervózna a plná obáv, odmietnutia či zlyhania. Na jazdu nás vtedy prišlo dvanásť a bola to skvelá jazda plna nesmelých small talkov, radosti, smiechu a trochu aj zapotenia sa na Braunsbergu. Bol to instantný pocit bezpečia skupiny žien, kde sa môžeš uvoľniť a odhodiť všetky masky a brnenia, ktoré na seba ako ženy každodenne berieme.

Tieto jazdy ma nepustili a vždy, keď som mohla, som sa týchto čisto ženských jázd zúčastnila. Za celý minulý rok som na nich stretla a spoznala silné, inšpiratívne ženy plné odhodlania a chute robiť niečo, čo ich jednoducho baví. Povedzme si to na rovinu, vidieť preletieť pelotón plný žien na cesťákoch je stále rovnaké ako vidieť jednorožca.

Tento rok sme ôsmym marcom rozbehli cyklistickú sezónu pravidelných ženských jázd zvaných Čierne Stredy a očakávania boli veru vysoké. Prišlo 17 cyklistiek a jazda to bola parádna. Veľa z nás sa už navzájom poznalo a z veľa z nás sa stali priateľky. Aj vďaka tomu bola táto jazda plná rozhovorov, smiechu, pokrikovania, brzdenia, silného vetra, fotiek (mierka 30 km = 118 fotiek), ale aj spoločného podporovania sa.

Jazdu minuloročné silné jadro odštartovalo kávou a niektoré aj ukončili s bonusom koláča. Endorfíny nepustili a poniektoré si boli jazdu ešte predĺžiť. All in all, bol to skvelý deň so skvelými ženami. Vieme, že máme ešte čo doháňať. Plynulá jazda v pelotóne, striedanie sa na špici, draftovanie. Máme však celú sezónu pred nami s mnohými Čiernymi Stredami a kadečím špeci iným na to, aby sme to vyladili.

Ak si chcete na túto tému prečítať viac, odporúčam články o tom, ako sa ženy prebicyklovali ku slobode, ako sa bicykel stal symbolom emancipácie a ako prispel bicykel k spoločenskej zmene.

Video:https://youtu.be/RlwlLy47pH8